Domowa ciastolina

Domowa ciastolina

Prezentujemy kolejny wpis z serii o masach plastycznych. Ciastolina to produkt, który potrafi na wiele godzin zająć dzieci, co stanowi kuszący aspekt dla rodziców. Można oczywiście kupić gotowy produkt, ale poza ceną dochodzi czasami kwestia uczuleń u dzieci, dlatego przedstawiamy poniżej kilka wyszperanych przepisów (część jest jadalna). Zaczynamy od przepisu podstawowego, czyli po prostu masy solnej:

Przepis numer 1

Ze strony Masa Solna (można tam znaleźć też inne przepisy, w zależności od potrzeb):

1. Szklanka mąki

2. Szklanka soli

3. 125 ml wody

Całość należy wygnieść, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy.
Warto też wiedzieć, że w zależności od potrzeb można do masy dodawać klej do tapet, olej, barwniki i eksperymentować z mąkami: pszenną, ziemniaczaną, razową.

Przepis numer 2

Ze strony Gadżetomama:

1. 1 kubek mąki

2. 1 kubek wody

3. 2 łyżki cream of tartar*

4. 1/3 kubka soli

5. 1 łyżka stołowa oleju jadalnego

Sypkie składniki odmierzyć i zmieszać razem, dolać olej, wodę, (można kilka kropli jakiegoś aromatu do ciasta) wymieszać, wylać na teflonową patelnię i powoli podgrzewać, aż masa zgęstnieje, zacznie się robić bardziej zwarta i przestanie przylegać do patelni. Taki gorący placek jeszcze chwilkę rozgniatać (łyżką) na patelni, aby całość porządnie się zagrzała. Po zdjęciu i lekkim ostudzeniu, taką ciepłą powyrabiać. Podzielić na porcje i dodać barwniki.

* podobne przepisy podają tu kwasek cytrynowy lub proszek do pieczenia, jednak w przypadku proszku do pieczenia spotkaliśmy się z sytuacją, że ciastolina po dwóch dniach się rozpłynęła.

Przepis numer 3

Ze strony Wronek:

1. Szklanka kleiku ryżowego

2. Szklanka skrobi (lub mąki) kukurydzianej – można dostać taką oznaczoną jako na pewno bezglutenowa

3. Pół szklanki wody

4. 3 łyżki oleju

Najpierw mieszamy ze sobą suche składniki, dodajemy olej i częściowo wodę. Najlepiej nie wlewać od razu całej wody, spróbujcie ugniatać ciasto i w razie potrzeby dolewać więcej. Jeśli masa okaże się zbyt lepka wystarczy dosypać odrobinę kleiku i skrobi. Masa powinna być miękka, jednolita i odklejająca się od rąk. Dzielimy naszą kulę na trzy mniejsze (lub tyle, ile chcemy mieć kolorów). W każdej porcji robimy dziurkę i wlewamy do niej barwnik. Zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego koloru.

Przepis numer 4

Ze strony Dzieci Są Ważne:

1. Kubek mąki bezglutenowej (koncentrat uniwersalny z dodatkiem mąki ziemniaczanej/ ryżowej/ kukurydzianej/ dyniowej, można też wybraną mąkę połączyć w proporcji 1:1 ze skrobią kukurydzianą)

2. Pół kubka soli

3. 1 łyżka oleju roślinnego

4. 1 łyżka kamienia winnego (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)

5. Pół kubka wody

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszamy – tak żeby powstała kulka, na koniec całość zagniatamy, dodajemy barwnik i gotowe. Mamy bezpieczną ciastolinę dla dziecka z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten.

Przepis numer 5

Ze strony Kreatywny Maks:

1. Odżywka do włosów (dowolna)

2. Mąka ziemniaczana (skrobia)

Do odżywki dodajemy małymi porcjami mąkę, mieszamy dokładnie, gdy masa gęstnieje ,sprawdzamy, czy się nie klei, następnie wyrabiamy w rękach.

Przepis numer 6

Ze strony Kreatywnik:

1. Masło orzechowe

2. Mleko w proszku

3. Miód

Wymieszajcie wspomniane składniki w proporcji 1:2:1 np. 5 kopiastych łyżek masła orzechowego, 10 kopiastych łyżek mleka w proszku oraz 5 kopiastych łyżek miodu. Smacznego!

Przepis numer 7

Ze strony Dzieci Są Ważne:

1. 200g migdałów bez skóry

2. 180g cukru pudru

3. Łyżka wody + kilka kropel olejku migdałowego.

Obrane migdały mielemy w blenderze aż masa będzie lekko klejąca, a drobinki orzechów prawie niewyczuwalne, dodajemy cukier puder, wodę i olejek. Zagniatamy, w razie potrzeby podsypując cukrem pudrem. Gotowy marcepan dzielimy na części i dodajemy barwniki spożywcze (najlepiej naturalne). Chłodzimy w lodówce.

Przepis numer 8

Ze strony Tominowo:

1. Mąka
2. Oliwka dla dzieci

Składniki wymieszać i bawić się.

Do każdego z powyższych przepisów można dodać barwniki i aromaty (gotowe lub wyszukać naturalne). Jednak można dodawać również inne rzeczy, ale na ten temat postaramy się napisać kolejny wpis oraz przedstawić w nim kilka pomysłów na zabawy.

Gotowa ciastolina
Gotowa ciastolina

Zdjęcia za zgodą Gadżetomama.


logo-stopka


Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Podziel się
  • ta.gd

    Bardzo ciekawy post. Zachowalem twoj blog w ulubionych. Teraz
    bede tu zagladal czesciej. Powinienes jedynie zmienic grafike poniewaz ta wyglada troche slabo.